Sladki greh zmagovalci 14. festivala Loborfest na Hrvaškem!

V nedeljo, 21. julija, je pod šotorom na šolskem igrišču v središču Loborja potekal že 14. festival Loborfest. Gre za edini festival te vrste v severozahodni Hrvaški in širše. KTD Loborfest s svojim delovanjem ohranja tradicijo in kulturo Loborske in Zagorske regije ter jo promovira na Hrvaškem in v tujini.

Obiskovalce Loborfesta je v tekmovalnem delu programa razveselilo 10 glasbenih zasedb, osem iz Hrvaške in dve iz Slovenije. Nastopili so: Ansambl Zagorje, Čuvari Zagorja, Fiškali, Grupa Štimung, Veseli bećari, Veseli dečki, Ober-5, Zvuci Zagorja ter slovenska predstavnika Grand kvintet in Sladki greh. Slednji so postali tudi Absolutni zmagovalci Loborfesta!

Veliko novosti organizatorja, kar se tiče nagrad
Ker je festival Loborfest tekmovalnega značaja, so najuspešnejši izvajalci prejeli nagrade v več kategorijah, ki jih je ocenjevala strokovna žirija v sestavi: Dario Šeremet, Jurica Vugrek, Davor Sačer, Nikola Šrajbek, Filip Šeremet, Matija Šeremet in Denis Kezele.

Zmagovalec letošnjega “Kristalnega baritona” in absolutni zmagovalec 14. zaporednega mednarodnega festivala tradicionalne glasbe podalpskega prostora – Loborfest 2024 je slovenska zasedba “Sladki greh” s skladbo “Na tvojem ramenu“. Prejeli so tudi denarno nagrado v višini 1000 evrov, ki jim jo je podelil Lions klub Zagorje. Ansambel Sladki greh je tudi v letu 2022 postal absolutni zmagovalec tega festivala.

Po odločitvi žirije so “Zlati bariton” prejele štiri zasedbe, in sicer Sladki Greh, Ober-5, Zvuci Zagorja in Grand kvintet. “Srebrni bariton” so prejeli tudi štirje ansambli, in sicer Ansambl Zagorje, Fiškali, Veseli dečki in Grupa Štimung, “Bronasti bariton” pa dva ansambla, in sicer Čuvari Zagorja in Veseli bećari.

Nagrado za najboljše besedilo je prejela skupina Zvuci Zagorja za skladbo Još jemput, za katero je besedilo in glasbo napisala Ana Rihtarić, avtor aranžmaja pa Bojan Lugarič. O nagradi je odločala žirija v sestavi: Darko Raškaj, Zvonko Kudelić Žuna, Marija Hlebec in Ana Brlečić. Nagrado je podelil predsednik žirije Darko Raškaj.

Nagrado za najboljšo priredbo je prejela Grupa Štimung za skladbo Majčina ljubav. Za njihov aranžma je zaslužen Bojan Lugarič, avtor besedila in glasbe pa je Alen Kundih. Nagrado je podelil predsednik strokovne žirije Dario Šeremet.

Nagrado poslušalcev Zagorskega radia so prejeli Veseli dečki. Poslušalci so glasovali od ponedeljka do petka, skupno pa so prejeli 100 klicev oziroma 300 glasov.  Priznanje je podelil direktor Zagorskega radia Boris Pavleković.

Nagrado za glasbene zasedbe so prejeli Veseli dečki, ki so poudarili, da je to njihovo največje priznanje, saj so jih nagradili tisti, ki ustvarjajo in negujejo to zvrst glasbe. Upamo, da je to spodbuda za njihovo nadaljnje delovanje. Priznanje jim je podelil Mario Lesičar, član skupine Štimung.

Nagrado obiskovalcev (občinstva) so osvojili tudi domači Veseli dečki, ki so osvojili srca vseh prisotnih, ki so njihov nastop pospremili z bučnim aplavzom in bučnimi ovacijami.

Nagrado za najboljši odrski nastop je prejela glasbena skupina Fiškali. Priznanje je podelila predstavnica župana Krapinsko-zagorske županije Mladenka Mikulec Šimunec, županja Občine Mače.

Nagrado generalnega pokrovitelja so prejeli Zvuci Zagorje, ki so bili po ocenah žirije najbolje uvrščena hrvaška glasbena skupina. Priznanje je podelila poslanka in županja Občine Lobor Ljubica Jembrih.

Čestitke vsem nagrajenim ansamblom!

V revijalnem delu so nastopili Dečki z Bregov in Ansambel Marka Štumpergerja ter gostje večera Mitja kvintet.
V voditeljski vlogi sta kot vsako leto nastopila: Kristinka Raškaj in Ivan Benc.