Interviju – Ansambel Slučaj

V začetku letošnjega leta je z delovanjem pričel ansambel, ki je nastal slučajno. In tako je nastal ansambel Slučaj, ki ga sestavljajo David Pantner, Miha Grosek, Jakob Resnik in Nives Polanec. Skupaj upajo na velike dosežke. Spoznajte mlade muzikante!

1. Predstavite našim bralcem svojo zasedbo, torej svoje člane, in začetke – kako se je vse skupaj sploh začelo. Ste se člani poznali že od prej? Ste morali na začetku premostiti kakšne večje razlike in ovire, kakor je denimo izbira imena?
Naša zgodba se je začela v začetku leta 2024, ko sta se Jakob in Nives spoznala v šoli. Oba sta se strinjala za začetek ansambla ter poiskala harmonikaša Davida in kitarista Miho. Jakob igra bas kitaro in bariton v zabavnih skladbah pa poprime za bobne. Igra tudi harmoniko. David je naš najstarejši član, igra harmoniko in poje. Miha je kitarist, igra bariton in harmoniko, je pa naš najmlajši član ansambla. Nives je pevka, igra tudi harmoniko in je prostovoljna gasilka. Izbira imena je bila enostavna, saj smo se vsi strinjali, da se je naša pot začela slučajno in zato tudi ime Slučaj.

2. Kdo so vaši največji glasbeni vzorniki v domači in svetovni glasbi nasploh? So ti vplivali na izbiro glasbila ali je želja po učenju igranja na neko glasbilo prišla iz vas?
Jakob ima dva vzornika, dva vrhunska basista – Tilna Kočevarja, ki mu je učitelj baritona in Nejca Merca, basista avstrijske zasedbe Oberkrainer Power; Miha – Leva Ponikvarja, kitarista pri Ansamblu bratov Avsenik; Nives – Lojzeta Slaka, zaradi katerega je kot mala punčka začela igrati harmoniko. Nives zelo navdušuje tudi njen učitelj harmonike Tomaž Lukas, ki ji je na glasbeni poti največ pomagal. Davidov največji vzornik pa je Franc Mihelič.

3. Imate že kaj izkušenj z igranjem v tujini, onkraj slovenskih meja? Če bi morali izbrati eno svetovno prestolnico, kjer bi lahko imeli svoj koncert, katero bi izbrali?
Nimamo še izkušenj s tujino, se pa jih zelo veselimo. Nimamo določenega mesta, največji cilj do zdaj pa nam je zaigrati pri naših sosedih – Avstrijcih in Nemcih.

4. Vas v tolikšni meri kot narodnozabavna glasbena zvrst pritegne še katera druga? Ste morda kdaj razmišljali o povezovanju glasbenih zvrsti in kakšno je sicer vaše mnenje o tem? Menite, da bi s tem glasba pridobila ali izgubila na vrednosti?
Pritegne nas zabavna zvrst, saj se nam zdi narodnozabavna in zabavna zvrst glasbe na špilih zelo dobra kombinacija.

5. Kaj je po vašem mnenju v največji meri prispevalo k tolikšni popularizaciji narodnozabavne glasbe med mladimi? Občutite to tudi na svoji koži? Imate morda posebno željo preoblikovati ali posebej zaznamovati narodnozabavno glasbo na Slovenskem?
Po našem mnenju so imele velik vpliv veselice in druženje, je pa pripomoglo tudi to, da se je narodno-zabavna zvrst združila z zabavno in tako pritegnila mlade.

6. Vam je morda kateri izmed nastopov v Sloveniji ostal v posebnem spominu? Nam lahko zaupate kje in zakaj?
Najbolj nam je v spominu ostal naš prvi nastop na srebrni poroki Nivesinih staršev, kjer smo se prvič pokazali in predstavili družbi.

7. Si upate biti drzni in napovedati, kje bo vaš ansambel čez 10 ali 20 let? Kako bi opisali svoje ambicije in kaj mislite, da je najbolj potrebno za njihovo uresničitev?
Upamo na velike dosežke, ki si jih bomo na poti zadali, na koncerte, neprespane noči, avtorske skladbe in večjo prepoznavnost, ki si je želi vsak.

8. Kdo je bil in kdo je še vedno vaš prvi in najboljši kritik?
Naš največji kritik, ki ga zelo cenimo, je Tomaž Lukas, Nivesin učitelj harmonike, ki nam že od začetka daje nasvete in možnosti za izboljšave.

9. Imate že veliko avtorskih skladb? Od kod črpate navdih zanje in po kakšnem ključu sestavljate repertoar za nastope? Ste poleg življenjskih izkušenj članov kdaj posegali tudi po navdihu iz glasbe, filma ali knjig?
Avtorskih skladb še nimamo, mogoče pa vam v bližnji prihodnosti izdamo kakšno skrivnost, ki je trenutno še v nastajanju. Navdih črpa naš David, ki je po duši zelo ustvarjalen.

10. Imate kdo izmed članov poleg glasbenega ustvarjanja še kak zanimiv konjiček? Ste kdaj razmišljali o tem, da bi združili glasbo z vašimi ostalimi hobiji?
Jakob v prostem času dela na svoji kmetiji, David rad pomaga pri turističnih agencijah in s svojo harmoniko igra po sosednji Hrvaški, Nives je prostovoljna gasilka, Miha pa riše in ustvarja studijske posnetke.

11. Menite, da glasbenik na neki točki doseže svoj polni glasbeni doseg, ali ste mnenja, da je vedno prostor za napredek?
Mislimo, da je vedno prostor za napredek in izboljšave, saj nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti boljše.

12. Kaj bi poleg obvladanja glasbila še opredelili kot tisto pomembno, nepogrešljivo sestavino za ustvarjanje v narodnozabavni glasbi? Si upate biti predrzni in izpostaviti nekaj, kar vi imate, ostali ansambli pa ne?
Jakob igra bas kitaro 3 leta, harmoniko pa 11 let. David harmoniko igra že 14 let. Miha kitaro igra 3 leta, harmoniko pa 5 let. Nives poje že od malih nog, harmoniko pa igra že skoraj 10 let.

13. Ste zgodaj začeli svojo glasbeno pot? Imate za mlade nadebudneže, ki so se komaj lotili igranja na inštrument, kakšno posebno sporočilo ali nasvet?
Vsem bi svetovali, naj se držijo tega kar jih veseli in predvsem naj vadijo, saj brez vaje ni mojstra.

14. Vam je udejstvovanje v ansamblu prineslo kakšne posebne ugodnosti, ki jih niste pričakovali? Kako pa je s priljubljenostjo pri nasprotnem spolu?
Priljubljenost pri nasprotnem spolu se je povečala, zelo radi vidimo, da si nas ljudje zapomnijo in da so veseli našega nastopa.

15. Verjetno je vsak izmed članov posebej navezan na svoj inštrument, toda se vam je morda že kdaj zgodilo, da ste morali v izrednih okoliščinah poseči po bolj alternativnih glasbilih?
Na svoje inštrumente smo vsi zelo navezani in jih nihče od nas ne bi zamenjal.

16. Kako bi opredelili položaj sodobnega muzikanta? Katere so dobre in slabe plati tega poklica? Kakšen pa je vaš odnos do narodne noše in nasploh oblačilne kulture ansamblov?
Zelo občudujemo in cenimo kulturo oblačenja ansamblov, predvsem noše. Kar se tiče slabih plati pa smo mnenja, da sodobni muzikanti prejmejo veliko pozornosti in imajo s tem tudi zelo malo zasebnosti, kar je lahko slaba stvar, ko hočejo imeti nekaj časa samo zase.

Ansamblu Slučaj seveda želimo veliko uspehov in užitkov na njihovi poti! Interviju z njimi smo povzeli iz spletne strani www.narodnjak.si.