Ansambel Petan – Tu je Slovenija

Ansambel z izrazito kvalitetnimi izvedbami skladb je leto 2024 začel z velikim zagonom. Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, so izdali valček, ki spodbuja k temu, da pojemo, širimo in smo ponosni na slovensko domačo pesem.

Ansambel Petan je gledalcem televizije PRVA TV poznan, saj so fantje že bili gosti v oddaji Ob sodčku s harmoniko. Takrat so predstavili kar nekaj svojih skladb, med njimi tudi skladbo Tu je Slovenija. Pesem opisuje zgodbo študenta, ki pride iz podeželja študirat v Ljubljano. Gre za fanta, ki obožuje slovenske korenine in narodno-zabavno glasbo. Ko se sprehaja skozi ulice v centru Ljubljane pa ga razžalosti spoznanje, da tukaj ni slišati napevov naše slovenske domače glasbe. Pesem govori tudi o gospodu, ki igra domače pesmi na tromostovju, medtem, ko se mu posmehujeta dva fantiča. Ko študent to vidi, se odločno zavzame za spodbujanje narodno-zabavne glasbe. Priredi koncert domačega ansambla na tromostovju. “Pesem spodbuja k petju in ohranjanju naše krasne domače pesmi in k temu, da smo ponosni na njo,” povedo Petani.

Pesmi so namenili tudi videospot: “Videospot smo posneli v starem mestnem jedru Ljubljane. V glavni vlogi študenta je naš basist Jure Hudelja, ki je krasno odigral vlogo.” pavijo fantje iz ansambla Petan.