30 let od legendarnega albuma – Ali En – Leva scena

Letos mineva 30 let od izida legendarnega in za slovensko hip hop sceno prelomnega albuma Leva scena, ki ga je 1994 izdal znameniti slovenski rapper Ali En. Ali En aka. Dalaj Eegol aka. Recycleman – človek večih imen, a zvest slovenskem rapu in kreativi. Je Slovenski glasbenik, ilustrator in multimedijski umetnik. Je eden od pionirjev slovenskega rapa in funka in eden prvih slovenskih MC-jev, ki je na osrednjo slovensko glasbeno sceno prodrl s hip hop izdlekom, s prvencem Leva scena. Omenjeni album je v devetdesetih predstavljal drzen, prodoren in predvsem hudo popularen glasbeni dosežek.

Ali En ostaja prisoten na slovenski glasbeni sceni. Življenjska pot ga je sicer vodila po svetu, živel je tudi v Indiji od koder se je vrnil prerojen naazaj v Slovenijo. Kljub menjavam imena – sam pravi, da je vsaka menjava umetniškega poimenovanja predstavljala zaključek nekega obdobja – ostaja zvest hip hop svetu.

Ali En – Dalaj Eegol – Recycleman je prehodil pestro umetniško pot. V srednješolskih letih je začel glasbeno pot kot DJ, predvsem v Ljubljani, v klubih K4 in nekdanjem klubu Palma, park Tivoli. Z ustvarjanjem glasbe je začel kmalu kot gost DJ v ljubljanski skupini RC Rappers, kjer je hitro prevzel vlogo glavnega vokalista. V istem času je bil tudi gost vokalist v funk rock skupini Peyotle Crunch, nato pa je po razpustitvi RC Rappers, ustanovil in postal vokalist ljubljanske funk zasedbe Heavy Les Wanted, kateri je dal tudi ime. V začetku 90h let je uradno spremenil svoje ime v Ali En in sodeloval pri več različnih glasbenih in gledaliških projektih, hkrati pa ustvarjal material za svoj prvenec in se začel podajati v samostojne vode. Na albumu Leva scena je sodelovalo več glasbenikov, h končni podobi pa je poleg AliEna največ prispeval še basist Mitja Kavec. Po glavnem končanem snemanju meseca avgusta, je bil album izdan decembra leta 1994 pri založbi Mačji disk/Prodok, katere lastnik in ustanovitelj je bil Tone Stojko, s katerim sta sodelovela že pri snemanju bmx in skate TV oddaj. Skladbi Leva scena in Stremetzsky, s katerima je promoviral prihajajoči album, so zaradi eksplicitnih in za tiste čase presenetljivo neposrednih besedil pritegnile veliko pozornost v javnosti. Zaradi tega jih marsikatere radijske postaje niso hotele vrteti in nekatere celo eksplicitno cenzurirale, kar se ni v Sloveniji zgodilo že dobro desetletje – od zamrtja punk glasbe. Največja uspešnica z albuma je postala skladba o bureku »Sirni & mesni«.

V karieri je po omenjenm albumu izdal še pet albumov – najprej kot Ali En še album Smetana za frende (1999), nato pod imenom Dalaj Red’a’Red (2003) in D’Rap (2005) in pod imenom RecycleMan RecycleMan (2013) in KWA(2020). Neumorna kreativna žilica ga vsak dan znova potiska v svet ustvarjanja in kljub 51. letom starosti ostaja močna gonilna sila slovenske hip hop scene.